Μυολειτουργική Αναπνευστική

Μυολειτουργική θεραπεία ή μυολειτουργική αναπνευστική είναι μια δομημένη και εξατομικευμένη θεραπεία των μυών του προσώπου, που γίνεται με τη χρήση μετρήσεων και ασκήσεων, προκειμένου να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία του στόματος, μέσα από τη διόρθωση διαταραχών κατάποσης και της επαναφοράς της εξωθημένης γλώσσας.

Η θεραπεία αυτή βοηθάει τους μύες του προσώπου, του στόματος και του λαιμού  να συνεργάζονται καλύτερα.

Οι μύες του προσώπου και του στόματος έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται αρμονικά.

Εντοπίζοντας έγκαιρα τη μη σωστή λειτουργία τους, στο παιδί σας ή στον ενήλικα, μπορούμε να τον βοηθήσουμε να προλάβει τα προβλήματα που τους εμποδίζουν να κάνουν σωστή χρήση του στόματός τους.

Πώς επιδρά η εξώθηση της γλώσσας στην υγεία του στόματος και στις διατροφικές συνήθειες;

Η λάθος τοποθέτηση της γλώσσας μπορεί να συμβάλλει στην πρόκληση προγναθισμού (πεταχτά δόντια). Αυτό με τη σειρά του, στερεί από το στόμα φυσιολογικές διαδικασίες αυτοκαθαρισμού μέσω της γλώσσας και της ροής του σάλιου, πράγμα το οποίο επιβαρύνει την υγεία δοντιών και ούλων!

Γι’ αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις, ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι ακόμη πιο απαραίτητος, για την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων, ειδικά σε μικρότερης ηλικίας άτομα.

Ένα άλλο πρόβλημα, που μπορεί να προκαλεί η εξώθηση της γλώσσας, αφορά την πέψη, καθώς η λάθος κατάποση μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές επιλογές και να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν γενικά την υγεία.

Οδοντιατρικά Προβλήματα που σχετίζονται με τη Μυολειτουργικές Δυσλειτουργίες

Όταν ένα άτομο δεν καταπίνει σωστά, η κορυφή ή/και οι δύο πλευρές της γλώσσας πιέζουν ή διαχέονται ανάμεσα τα δόντια. Αυτό συνήθως ονομάζεται προώθηση γλώσσας. Η συνεχής πίεση στην ξεκούραση ή λανθασμένη πρώθηση της γλώσσας πίσω από τη σκληρή υπερώα ενδέχεται να πιέζει τα δόντια εκτος θέσης.  Η πίεση αυτή αργότερα ενδέχεται να διακόψει την ανατολη των δοντιών (την έκφυση από τα ούλα). 

Μια μυολειτουργική δυσλειτουργία ενδέχεται να οδηγήσει σε ανωμαλία δαγκώματος - την ακατάλληλη ευθυγράμμιση ανάμεσα στην άνω και κάτω γνάθο, γνωστή και ως δυσλειτουργία. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες δαγκώματος, μάσησης, κατάποσης και πέψης της τροφής.

Προώθηση της γλώσσας είναι το σπρώξιμο της γλώσσας πάνω ή ανάμεσα στα δόντια, όταν καταπίνετε.

Η σταθερή πίεση της γλώσσας έναντι ή μεταξύ των δοντιών δεν θα επιτρέψει στα δόντια να δαγκώσουν μαζί.

Οι ανωμαλίες σύγκλεισης ανάμεσα στην άνω και κάτω γνάθο μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στο δάγκωμα και στη μάσηση του φαγητού. 

Συνήθως όταν οι μύες δεν λειτουργούν σωστά, το άτομο έχει μια θαμπή και πεσμένη εικόνα με γεμάτα κι αδύναμα χείλη. 

Τα συνεχώς χωρισμένα χείλη (με ή χωρίς αναπνοή) είναι άλλοένα σύπτωμα αυτής τη διαταρραχής.

Το άτομο που δεν καταπίνει σωστά συχνά συσφίγγει τους μύες στα μάγουλα, το πηγούνι και τα χείλη - ένα σύμπτωμα γνωστό κι ως μορφασμό προσώπου.

Όταν οι μύες δεν λειτουργούν σωστά, το άτομο έχει μια θαμπή και πεσμένη εικόνα με γεμάτα κι αδύναμα χείλη. 
Συχνά συσφίγγει τους μύες στα μάγουλα, το πηγούνι και τα χείλη - ένα σύμπτωμα γνωστό κι ως μορφασμό προσώπου.
Η αναπνοή από το στόμα ή τα συνεχώς ανοιχτά χείλη είναι μια αιτία ή / και ένδειξη προώθησης και χαμηλή στάση στηρίγματος της γλώσσας.

Προβλήματα Λόγου που σχετίζονται με Μυολειτουργικές Δυσλειτουργίες

Το άτομο με μη φυσιολογικά μοτίβα μυών προσώπου ενδέχεται να δυσκολεύονται στην άρθρωση ήχων. Εάν οι μύες της γλώσσας και των χειλιών είναι σε λάθος θέση, αυτό μπορεί να εμποδίσει το άτομο να σχηματίσει ήχουν φυσιολογικού λόγου.

Μη φυσιολογική μυική λειτουργία ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, πονοκεφάλους, φούσκωμα στομάχου (λόγω κατάποσης αέρα), ανωμαλία αναπνοής κι άλλα προβλήματα υγείας. 

Μιλήστε Μαζί μας

Ραντεβού κι Επείγοντα Περιστατικά

Η ομάδα των Ειδικών μας πάντα στη διάθεση σας.