Ορθοδοντική

Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται στα δόντια.

Στόχος της ορθοδοντικής είναι η αποκατάσταση της καλής λειτουργίας των γνάθων, αλλά και η γενικότερη αισθητική του προσώπου.

Η Ορθοδοντική ασκείται από ειδικό γιατρό, τον Ορθοδοντικό, ο οποίος αποκτά την ειδικότητα αυτή μετά την αποφοίτησή του από την Οδοντιατρική Σχολή, κι αφού στη συνέχεια παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα 3ετές αναγνωρισμένο πρόγραμμα Ορθοδοντικής.

Συνήθη Ορθοδοντικά Προβλήματα

συνωστισμός δοντιών

συνωστισμός δοντιών

συνωστισμός δοντιών

παρατεταμένη παραμονή παιδικών δοντιών

μεγάλα κενά δοντιών

χασμοδοντία

συνωστισμός δοντιών

προγναθισμός άνω γνάθου

συνωστισμός δοντιών

προγναθισμός κάτω γνάθου

Η ορθοδοντική αφορά όλους τους ανθρώπους χωρίς κανέναν ηλικιακό περιορισμό. Είναι προφανές όμως πως όσο νωρίτερα επισκεφθεί κάποιος τον ορθοδοντικό, τόσο καλύτερα για τη στοματική του υγεία.

κάντε κλικ να διαβάσετε παραπάνω
Ορθοδοντική παίδων και εφήβων

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος για τα παιδιά πραγματοποιείται περίπου στην ηλικία των 7 ετών. Ο Ορθοδοντικός αφού εξετάσει την οδοντοστοιχία του παιδιού θα κρίνει αν απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων (Προληπτική Ορθοδοντική Θεραπεία) προκειμένου, να προληφθούν ή να διορθωθούν ορισμένα οδοντικά προβλήματα (π.χ. η σταυροειδής σύγκλειση) ή έξεις που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των γνάθων (π.χ. ο θηλασμός του δακτύλου).

Σε αυτή την ηλικία μπορούν να διορθωθούν και τυχόν σκελετικά προβλήματα, που αφορούν στην ανάπτυξη των γνάθων. Συνήθως, επειδή στις ηλικίες αυτές (7 έως 12) δεν έχουν ανατείλει ακόμη όλα τα μόνιμα δόντια, χρησιμοποιούνται κινητοί μηχανισμοί (μασελάκια).

Μετά την απόπτωση και των τελευταίων νεογιλών δοντιών, περίπου στην ηλικία των 12 ετών, χρησιμοποιούνται ακίνητοι μηχανισμοί (σιδεράκια). Τα σιδεράκια μπορεί να είναι είτε μεταλλικά, είτε διαφανή, για να προσομοιάζουν στο φυσικό χρώμα των δοντιών.

Στο Οδοντιατρείο μας εφαρμόζουμε όλες τις σύγχρονες μεθόδους Ορθοδοντικής.

Στη σύγχρονη ορθοδοντική υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, που σας επιτρέπουν να αλλάξετε το χαμόγελό σας χωρίς να κάνετε εκπτώσεις στην αισθητική σας και χωρίς να το καταλάβει σχεδόν κανείς.

Μηχανισμοί, όπως τα διαφανή σιδεράκια, οι διαφανείς νάρθηκες και τα γλωσσικά σιδεράκια προτιμώνται κυρίως από ενήλικες, οι οποίοι έχουν και υψηλότερες αισθητικές απαιτήσεις.

Διαφανείς νάρθηκες

Οι διαφανείς νάρθηκες χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις συνωστισμένων δοντιών, υποτροπής μετά από προηγούμενες ορθοδοντικές θεραπείες, σε μικρές ορθοδοντικές ανωμαλίες, κ.ά. 

Οι συγκεκριμένοι νάρθηκες είναι εξατομικευμένοι και υψηλής ακρίβειας και μπορούν να αφαιρούνται και επανατοποθετούνται από τον ασθενή κατά βούληση. Η δυνατότητά τους να αφαιρούνται και να επανατοποθετούνται βοηθάει και στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής αφού μπορούμε να τους βουρτσίζουμε και καθαρίζουμε μετά τα γεύματα.

Δεν τραυματίζουν τα χείλη και τα ούλα και η περίοδος προσαρμογής είναι αρκετά μικρή, μόλις 2-3 ημερών. 

Κατασκευάζονται από διαφανές υποαλλεργικό υλικό και δεν είναι ορατοί από τους συνομιλητές σας. Αποτελούν μια σχεδόν αόρατη εναλλακτική λύση.

Διαφανή σιδεράκια

Πρόκειται για σιδεράκια από πορσελάνη ή πλαστικό, που προσομοιάζουν στο φυσικό χρώμα των δοντιών.

Είναι διακριτικά και προσφέρουν ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Γλωσσικά Σιδεράκια

Τα γλωσσικά σιδεράκια τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών, γεγονός που τα καθιστά αόρατα από τους συνομιλητές σας.

Είναι εξατομικευμένα και κατασκευάζονται με απόλυτη ακρίβεια ώστε να εφαρμόζουν τέλεια και να βοηθήσουν στις επιθυμητές μετακινήσεις.

Είναι πιθανό να επιφέρουν ορισμένες δυσκολίες στη μάσηση και την ομιλία, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες μετά την εφαρμογή τους.

Μιλήστε Μαζί μας

Ραντεβού κι Επείγοντα Περιστατικά

Η ομάδα των Ειδικών μας πάντα στη διάθεση σας.