Φθορίωση: ποια η αξία της για τη στοματική υγιεινή;

Η φθορίωση είναι η βασικότερη μέθοδος ενίσχυσης της αδαμαντίνης (σμάλτο) των δοντιών έτσι ώστε να μη μπορέσει να δημιουργηθεί τερηδόνα.

Η τερηδόνα αναπτύσσεται από τα οξέα των μικροβίων της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, αυτά τρυπούν το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών, δημιουργούν κοιλότητες, και έτσι αυτή παρουσιάζεται. Το φθόριο βρίσκεται σε αρκετές από τις τροφές που καταναλώνουμε, συνήθως σε μικρές ποσότητες.

Απορροφάται από την αδαμαντίνη των δοντιών και αλλάζει τη δομή τους, μπαίνοντας μέσα στους κρυστάλλους (η αδαμαντίνη έχει κρυσταλλική μορφή) και κάνοντάς τους αρκετά ανθεκτικούς. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το ασβέστιο των δοντιών υποβοηθούν την αποκατάσταση της αδαμαντίνης, ενώ δεν είναι και αμελητέα η αντιμικροβιακή του δράση.

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και καθόλου επώδυνη. Ο οδοντίατρος τοποθετεί ένα gel φθορίου συνήθως με μία ειδική συσκευή (μασελάκι), κάθε έξι μήνες, και έτσι τα δόντια είναι πολύ δύσκολο να διαβρωθούν καθώς αποκτούν ένα δυνατό περίβλημα. Για τα παιδιά υπάρχουν gel με γεύσεις φρούτων, για να είναι η διαδικασία αυτή ευχάριστη. Ιδανικό είναι να γίνεται η φθορίωση μετά από τον καθαρισμό ενώ δε διαρκεί πάνω από δύο λεπτά. Μετά την ολοκλήρωσή της, δεν θα πρέπει να καταναλωθεί φαγητό ή νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά, για να εξασφαλιστεί το μέγιστο του αποτελέσματος.

Από ποια ηλικία ξεκινάει η θεραπεία φθορίωσης;

Καταξιωμένοι επιστήμονες και ειδικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αναφέρουν ότι φθορίωση συνιστάται να γίνεται από το 1ο κιόλας έτος της ηλικίας του παιδιού, λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων δοντιών.

Αν όχι, τότε σίγουρα περίπου στο 3ο έτος τους, όταν και θα έχουν ανατείλει όλα τα παιδικά (νεογιλά) δόντια, θα πρέπει να ξεκινήσουν την προληπτική φθορίωση και με συχνότητα 6 μηνών, εκτός και αν το παιδί εμφανίζει πολλές τερηδόνες ή κάνει συχνά σφραγίσματα, κι έτσι θα πρέπει να επαναλαμβάνει τη φθορίωση κάθε 3 μήνες.

Τέλος, αν παρατηρήσετε μαύρα στίγματα στην οδοντοστοιχία του παιδιού σας, αυτά σχετίζονται σπάνια με τερηδόνα και προκαλούνται συνήθως από βακτήρια του στόματος, των τροφών και του σάλιου. Ένας καλός καθαρισμός θα είναι ιδανικός σε αυτή την περίπτωση.